Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Twardziak muszlowy - Panus conchatus (Bull.) Fr.
Rodzina: żagwiowate - Polyporaceae


Twardziak muszlowy
Twardziak muszlowy
Twardziak muszlowy
Owocnik: kapelusz 4-10 cm średnicy. W barwie fioletoworóżowawobrązowawy do żółtawo-brązowawego. Powierzchnia gładka, skórzasta, naga lub niekiedy może być promieniście łuskowata. Blaszki gęste, zbiegające na trzon. Brzeg blaszki gładki. W barwie blado kremowe, różowawe do różowobrązowawych. Mogą być biało oprószone. Trzon długości od 10 do 30 mm. Grubości od 5 do 20 mm. Masywny, zazwyczaj boczny. W kolorze kapelusza. Pełny. Mocno tkwiący w substracie i zrośnięty z trzonami innych owocników. Miąższ koloru białego. Twardy, skórzasty i zwarty. Niezmienny w wyniku przekrojenia, bądź uciskania. Gorzki w smaku. Zapach mało wyczuwalny, nie jest anyżowy. Wysyp biały.

Występowanie: od połowy lata do późnej jesieni; na drewnie liściastym, w szczególności buków i brzóz. Porasta w kępkach, rzadziej pojedynczo.

Czerwona lista grzybów; status R - rzadki

gm. Kołobrzeg: Las koło Starego Miasta; las nadmorski N od Grzybowa (tt 24.11.2016)
gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las oddz. 47i (18.02.2015)