Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Podgrzybek czerwonawy - Xerocomus rubellus (Krombh.) Quel.
Rodzina: borowikowate - Boletaceae


Podgrzybek czerwonawy
Owocnik: kapelusz średnicy 2-6(8) cm, ciemnokrwistoczerwony do winnoczerwonego, lecz także różowoczerwonawy lub purpuroworóżowy. Skórka tylko nieznacznie poletkowato pękająca. Rurki żółte, później oliwkowożółtawe, po dotnięciu siniejące. Trzon na chromowożółtym tle przeważnie intensywnie czerwono kropkowany do podłużnie włókienkowatego. Miąższ żółty, po przekrojeniu siniejący, wkrótce staje się miękkawy. Smak kwaskowaty, podobnie jak podgrzybka złotawego.

Występowanie: VI-X; w lasach liściastych i mieszanych, pod różnymi drzewami liściastymi, także w parkach i ogrodach; w rozproszeniu, dość częsty.

Wartość: jadalny.

Uwaga: ponieważ również podgrzybek złotawy często ma czerwonawy kapelusz, rozróżnienie obu gatunków jest trudne.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las