Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Koralówka żółta - Ramaria flava (Schaeff.) Quelet
Rodzina: koralówkowate - Ramariaceae


Koralówka żółta
Owocnik: wysokości 10-28 x 10-25 cm, gęsto rozgałęziony; gałązki u dołu białawe, wyżej blado- lub lśniąco żółte, naciśnięte - przejściowo brązowieją. Trzon biały, zwarty, podstawa z białą, filcowatą grzybnią i białymi ryzomorfami. Miąższ biały, twardy. Zapach kwaskowy lub przypominający rzodkiew. Smak łagodny, wierzchołki gałązek gorzkie. Wysyp żółtawy.

Występowanie: jesienią w lasach liściastych pod bukami, na ziemi.

Czerwona lista grzybów; status R - rzadki

Literatura:
- Till R.Lohmeyer, Ute Kunkele - "Grzyby. Rozpoznawanie i zbieranie"


gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las oddz. 45c