Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Czubajka kania - Macrolepiota procera (Scop. ex Fr.) Sing.
Rodzina: pieczarkowate - Agaricaceae


Czubajka kania
Owocnik: kapelusz średnicy 10-30 cm, bladobrązowawy, jasnobrązowy, początkowo kulisty lub jajowaty, później płasko rozłożony z wyraźnym uwypukleniem na szczycie. Powierzchnia sucha, pokryta brązowymi, odstającymi łuskami, sam szczyt gładki. Blaszki białe, szerokie, gęsto ustawione, nie dochodzące do trzonu. Trzon jasnobrunatny, z ciemniejszymi poprzecznymi prążkami, wysmukły, wysoki, 15-30 x 1-2,5 cm, u podstawy bulwiasto zgrubiały (nawet do 4 cm), wewnątrz pusty. Pierścień nie przyrośnięty do trzonu, ruchomy (można go przesuwać jak obrączkę wzdłuż trzonu). Miąższ biały, niezmienny, zapach i smak przyjemnie orzechowe. Zarodniki o wymiarach 15-20 x 10-13 µm, elipsoidalne, gładkie. Wysyp biały.

Występowanie: dość pospolity, wyrastający latem i jesienią w różnych lasach, na obrzeżach lasów, na łąkach, wrzosowiskach, polanach, w parkach itp.

Wartość: jadalny, bardzo smaczny, nadaje się do panierowania; dopuszczony do obrotu handlowego.

Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


Kołobrzeg: Kołobrzeski Las
gm. Kołobrzeg: Zieleniewo: łąka nad Parsętą