Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Borowik szlachetny - Boletus edulis (Bull.)
Rodzina: borowikowate - Boletaceae


Borowik szlachetny
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 5-25 cm, pocz±tkowo bia³awy, potem od jasnobr±zowawego do ciemnobr±zowego, wypuk³y, matowy, w okresie deszczowej pogody i w starszym wieku lepki, g³adki. Rurki pocz±tkowo kremowe, potem zielono¿ó³tawe, szybko przyjmuj±ce barwê oliwkowozielonaw±, d³ugo¶ci 1-3 cm. Pory bardzo drobne, okr±g³awe, najpierw bia³awe lub kremowe, potem barwy rurek, oliwkowozielonawe. Trzon szarobia³awy lub szarobr±zowawy, pocz±tkowo grubo bulwiasty, potem maczugowaty, wê¿szy, przynajmniej w górnej czê¶ci pokryty jasnobr±zowaw± lub bia³aw± siateczk±. Mi±¿sz bia³y, pocz±tkowy jêdrny, potem g±bczasty, pod skórk± czerwonawobr±zowy. Zarodniki o wymiarach 14-18 x 4,5-7 µm, wrzecionowate, g³adkie. Wysyp ciemnooliwkowy.

Wystêpowanie: VII-X(XI); w lasach iglastych i mieszanych, pod ¶wierkami, sosnami, brzozami, do¶æ czêsty.

Warto¶æ: jadalny; smaczny, bardzo dobry grzyb spo¿ywczy, nadaj±cy siê do przyrz±dzania na wszelkie sposoby; dopuszczony do obrotu handlowego.

Literatura:
- Barbara Gumiñska, W³adys³aw Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Ustronie M: Ko³obrzeski Las