Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Jarząb pospolity - Sorbus aucuparia

Rodzina: różowate - Rosaceae


Zwany potocznie jarzębiną. Drzewo do 15 m wysokości. Skrętoległe, złożone, nieparzystopierzaste liście z ogonkiem 3 cm, o całkowitej długości do 15 cm składające się z 9 - 17 podłużnie owalnych listków o końcach ostro piłkowanych długości 5 cm. Liście po roztarciu pachną gorzkimi migdałami. Matowozielone przybierają na jesieni barwę złotożółtą do czerwonożółtej. Białe kwiaty tworzą wzniesione rozpostarte baldachy. Małe, kuliste, czerwone, pomarańczowe, koralowe owoce zawierające trzy nasiona są zebrane w grona. Owoce jadalne o gorzkawym smaku przerabia się na alkohol - jarzębiak bądź na przetwory. Drewno nadaje się na materiał tokarski.
Do celów leczniczych jarzębinę zbiera się zaraz po wybarwieniu na czerwono, gdy owoce są jeszcze twarde. Owoce są stosowane przy osłabieniu czynności nerek, zaburzeniach trawienia i biegunce. Świeże owoce mają gorzki i cierpki smak, mogą spowodować wymioty oraz biegunkę.


Kołobrzeg:Pospolity, ul. Walki Młodych